Sabun Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bakım yaparken kullandığınız ürünlerin temiz içerikli, sömürüsüz ve doğal olmasına dikkat ediyor musunuz? Çevreye, hayvanlara ve kendinize zarar vermeyen bakım ürünleri kullanmaya karar vermiş olabilirsiniz. Peki sabun yaparken nelere dikkat edilmeli? Doğal bakım ürünlerinde kendi sabununu kendisi yapmak isteyenlerin sabun yapımı ile ilgili dikkat etmesi gerekenleri bu yazıda inceleyeceğiz.

Sabun, cildimizdeki kir ve teri temizlemeye yardımcı olan, pek çok insanın kişisel bakım rutinin düzenli bir parçasıdır. Birbirinden farklı çeşitte ve özellikte sabunların mağazalarda kapladığı alan ise oldukça fazla. Kolayca ulaşabildiğimiz, çoğunun içinde toksik kimyasallar bulunan sabunların yerine evde nasıl sabun yapacağımız hakkında doğru bilgiye ulaşarak kendi sabunumuzu yapabiliriz.

Sabun yapımı için ilk aşama: Hangi yağı kullanacağınıza karar verin.

sabun yapımı sabun yaparken nelere dikkat edilmeli

Sabun bir alkali ile karıştırılmış katı veya sıvı yağdır. Sabun yaparken tercih edeceğiniz yağlar hayvansal veya bitkisel olabilir. Sömürüsüz ve zulümsüz doğal bir sabun yapmak için bitkilerin şifa verici gücünden faydalanabiliriz. Sabun yapımı sırasında iki farklı kostik kullanılır. Kalıp (katı) sabun için kullanılan kostik sodyum hidroksittir. Sıvı sabun yapmak için ise potasyum hidroksit kullanılması gerekir. Yağ ve kostiğin birleştirilmesinin ardından karışımın ısıtılması ile sabun oluşur. Bu kimyasal reaksiyon sabunlaşmadır.

Zeytinyağı ile sabun yapmak isterseniz soğuk yöntem ile yapılan bu tarifimizi deneyebilirsiniz: Evde Zeytinyağlı Katı Sabun Tarifi

Çevreci bir yöntem: Atık yağları sabuna dönüştürün.

Doğayı ve kendimizi düşünerek attığımız bu adımda bizi en mutlu edecek yöntemlerden biri de atık yağları değerlendirmektir. Kullandıktan sonra evimizden çıkardığımız atıklar doğada bir yük oluyor. Evlerimizden çıkardığımız çoğu atığa aslında yeniden kullanılabilir bir işlev vermek mümkün. Sabun yaparken kullanacağınız yağı, kızartma yaptığınız yağlardan da seçebilirsiniz. Yüz yıllardır kullanılan, temizleyici özelliği ve doğal içeriği ile bilinen arap sabunu, evinizdeki atık yağlardan üretilebilir.

sabun yapımı sabun yaparken nelere dikkat edilmeli

Çevreye zarar verme potansiyeli yüksek olan bir atığı dönüştürerek ortaya çevre dostu ve sürdürülebilir bir ürün çıkarabiliriz. Üstelik bu ürün dünya için zararlı sıradan temizlik malzemelerinin de yerini dolduruyor. Temizlik yaparken gerçekleştirdiğiniz bu değişiklik ile bireysel karbon ayak izinizi de düşürmüş oluyorsunuz.

Çevreci arap sabunu tarifimizi detaylı bir şekilde öğrenmek için hazırladığımız yazıya ve videoya buradan ulaşabilirsiniz: Kızartma Yağından Çevreci Arap Sabunu

Sabunlaşma kaysayısını doğru hesaplayın: Sabunlaşma katsayısı nedir, nasıl hesaplanır?

Sabun yaparken nelere dikkat edilmeli sorusunun en önemli cevaplarından birine geldi şimdi sıra. Sabun yapımı için bilmeniz gerekenlerden biri de sabunlaşma katsayısıdır.

Sabunlaşma katsayısı, sabun yaparken kullanmayı tercih ettiğiniz yağa göre değişen bir ölçüdür. Gerekli malzemeleri hazırladıktan sonra işe koyulduğunuzda kendinizi bir kimyager gibi hissedebilirsiniz. Her yağın kendine ait bir SAP değeri vardır. Sabun yaparken kullanmamız gereken kostik oranını ölçmek için de bu SAP değerini bilmemiz gerekir.

Sabunlaşma katsayısı ile ilgili bilmeniz gereken bütün özellikleri ele aldığımız yazıyı incelemek için tıklayabilirsiniz: Sabunlaşma Katsayısı Nasıl Hesaplanır? (Bu yazıda sık kullanılan yağlara özgü olarak hazırladığımız sabunlaşma katsayısı tablosuna da ulaşabilirsiniz.)

sabun yapımı sabun yaparken nelere dikkat edilmeli

Güvenlik önlemleri almayı unutmayın!

Sabun yaparken kullanacağınız malzemelerin yanı sıra bireysel güvenliğiniz için de güvenlik ekipmanlarına ihtiyacınız olacak. Sıcak malzemeleri tutarken veya kimyasalları karıştırırken eldivenler ve gözlük kullanmalısınız. Kostik ve su birleştiğinde tahriş edici bir gaz açığa çıktığından bu işlemi açık ve /veya iyi havalanan bir çalışma alanında ya da bir aspiratör altında gerçekleştirmelisiniz. Gerekli malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Koruyucu gözlük
  • Lastik veya lateks eldiven
  • Uzun kollu gömlek
  • Önlük
  • Fırın eldiveni
  • İyi havalandırılmış çalışma alanı

Soğuk ve sıcak yöntem hakkında bilmeniz gerekenler

Sabun yapımı hakkında daha önceden videolar izlediyseniz, geleneksel yöntemlerde kazanlar ile kaynatılan sabunlar görmüş olabilirsiniz. Bazı sabunlar yapılırken kaynatılsa da sıcak yöntem aslında yağların kaynatılmadığı, en yüksek 70C‘de belirli bir süre ısıtılarak sabunlaşma reaksiyonunun tamamlandığı yöntemdir. Bu işlemde sabunlaşma yavaş pişirme özelliğinden faydalanılarak gerçekleşir.

Elektrikli tencere, mikrodalga fırın, elektrikli ocak ya da kısık ateş bu yöntem için tercih edilen ısıtıcı türleridir. İstenilen kıvam elde edildiğinde karışım kalıplara dökülerek 24 saat kalıpta bekletilir. Sabun karışımı katı olduğu için büyük kalıplara dökülür. Sabunda bulunan su pişirme işlemi sırasında buharlaştığından sert ve dayanıklı bir sabun elde edilir. Bir ya da iki günlük dinlendirmenin ardından sabunlarınız kullanıma hazır olacaktır.

Sabun yaparken tercih edilen bir diğer yöntem ise soğuk yöntemdir. Yağların kostik ile karıştırılması ve kısmen sabunlaşma reaksiyonunun meydana gelmesi işlemidir. Sabun karışımının kıvamı akışkan olduğu için istenilen şekildeki silikon kalıplara dökülerek katılaşması beklenir. 24 saat kalıpta duran sabun kalıptan çıkarılarak kurumaya bırakılır. Soğuk yöntemde sabunlaşma tamamlanamadığından sabunların uzun süre kurutulması gerekir.

Kullanıma hazır hale gelmesi için sabunun nem değeri ortalama olan bir yerde 1 ay; fazla nemli bir yerde 2 ay kadar beklemesi gerekir. Kurumaya bırakılan sabunları ara ara çevirerek kuruyup kurumadıklarından emin olabilirsiniz. Soğuk yöntem ile üretilen sabunlarda sabunun içerdiği su miktarı dolayısıyla nemli ve su ile temas eden yerlerde hızlı tükenme veya erime gözlemlenebilir. Kuru ve nemsiz ortamda muhafaza edilmesi önerilir.

Otama Kırkpınar olarak hazırladığımız vegan, doğal ve çevre dostu sabunları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz: Otama Kırkpınar Sabunları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapat
Kapat
Giriş Yap
Kapat
Sepet (0)

Sepetinizde ürün bulunmuyor. Sepetinizde ürün bulunmuyor.



Language