Kozmetikte Karmin Kullanımı

Karmin, etik tüketim yapmaya çalışan ve sürdürülebilirlik, vegan yaşam, zararsız ürün gibi özelliklere dikkat eden tüketicilerin karşısına çıkan başlıkların başında gelir. Kozmetikte karmin kullanımı oldukça yaygın olabildiği için alacağınız kozmetik ürünlerde karmin olup olmadığına dikkat etmek önemlidir. Peki karmin nedir? Karmin vegan mıdır? İçeriğinde karmin olan ürünler zararlı mıdır? Bu yazımızda biraz bu konudan bahsetmek istedik.

Karmin nedir?

Kanarya Adaları ve Meksika bölgelerinde bulunan Cochineal adındaki bir böcek türünün ezilmesiyle elde edilen bir boyar madde olan karmin, yemeklerde, içeceklerde, kozmetik ürünlerde kırmızı renk vermek için kullanılır. Kırmızı boya veya gıda boyası için ezilmiş böceklerden elde edilen bir kilo boyayı üretmek için yaklaşık olarak 70.000 böcek gerekir. Karminin gıda ürünlerinde kullanımı güvenli kabul edilmesine rağmen, bazı çalışmalar, karmin içeren ürünlerin kullanılması sonucu alerjik reaksiyon vakaları bildirmiştir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ise, gıda ve kozmetik üreticilerinin gıda etiketinin içerik beyanında karmin içeriğinin varlığının özellikle bildirilmesi gerektiğini şart koşmuştur.

Ancak böcekten elde edilen bu renk pigmenti içerikte farklı isimlerle gösterilmektedir: Karmin, Carmine, Cochineal, Cochineal Extract, Crimson Lake, Carminic Acid, CI 75470, E120, Red 4 gibi.

Cochineal (Dactylopius coccus) böcek türünden elde edilen boyar madde, endüstriyel üretilen ürünlerin içerisine katıldığı için bu böceklerin doğal ortamlarında üreyerek çoğalmaları beklenmeksizin ticareti yapılarak özel tarlalar kurulmaktadır. Bu özel tarlalarda yetiştirilen böcekler ve larvaları, genellikle Meksika yerlileri tarafından toplanır kurutulur ve öğütülerek un haline getirilir; böylece renklendirici madde olarak ürünlere katılır.

Yani kısacası karmin hayvansal içerikli bir maddedir ve vegan değildir. Dolayısıyla içeriğinde karmin bulunan ürünler de vegan kullanım için uygun olmayacaktır.

Gıda ve Makyajda Karmin Kullanımı

Karmin, gıda ürünlerinde ve kozmetikte “doğal boya” olarak kullanılmaktadır. Allıklarda, farlarda, fondotenlerde, kapatıcılarda, rujlarda, dudak balmlarında, sakızlarda, meyve sularında ve hatta bazı ketçap ürünlerinde dahi karmine rastlanabilmektedir.

Bir hayvanı ezerek elde edilen bu boyar madde vegan kullanıma uygun değildir. Dolayısıyla bazı markaların, ürünlerinin hayvanlar üzerinde test edilmediğini ve “zulümsüz” olduğunu iddia etmelerine rağmen içeriklerinde karmin bulunan ürünleri olduğu görülebilir. Aynı şey, kendini “doğal güzellik markası” olarak tanımlayan markalar için de geçerli olabilmektedir. Bu yüzden içeriklerin dikkatle okunması gereklidir.

Satın alacağınız üründe kırmızı renk var ise öncelikle içindekiler etiketini kontrol ederek kırmızı renk pigmentinin kaynağını aramalısınız. Ardından emin olamadığınız konularda markalara konu ile ilgili bir mail göndererek bilgilendirme talebinde bulunabilirsiniz.

Otama Kırkpınar ürünlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz: Otama Kırkpınar Dükkan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapat
Kapat
Giriş Yap
Kapat
Sepet (0)

Sepetinizde ürün bulunmuyor. Sepetinizde ürün bulunmuyor.



Language