Kostiksiz Sabun Olur Mu? Kostik Nedir?

Kostik hakkında pek çok bilgi etrafta uçuşuyor, kostiksiz sabun nedir, kostiksiz sabun olur mu gibi sorularınızı bu yazıda ele alacağız. Kafa karıştıran bu kostik meselesini açıklamaya çalışacağız.

Sabun yapımında kostik kullanmak sabunlaşmanın olması için gerekli bir bileşendir. Sıvı ve sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit (kostik) karıştırıldığında sodalı bir su çözeltisi oluşur. Bu çözelti sıvı katı yağlar ile karıştırıldığında sabunlaşma adı verilen bir kimyasal reaksiyon açığa çıkarak sabun elde edilir.

Kostiksiz Sabun Olur Mu?

Sabun yapımının ana bileşenlerinden biri olan kostik olmadan sabunlaşma gerçekleşmeyeceği için kostiksiz sabun olmaz. Doymuş veya doymamış yağlar, uçucu yağlar, bitkisel özeler ve kostik farklı miktarlarda ve çeşitlerde karıştırılarak sabun elde edilir.

Sabunda doymamış ve doymuş yağ asitlerinin dağılımı, sabunların sertliğini, dokusunu, temizleme, köpürme ve nemlendirme gibi özelliklerini belirler. Biberiye, bitkisel ve uçucu yağlar gibi bitki özleri kaliteyi ve sabunun albenisini artırmak için sabunlara eklenir.

Kostiğin reaktif inorganik yapısı genellikle birçok kişinin sodyum hidroksitin sabun ve kozmetikte kullanımının güvenli olup olmadığını sorgulamasına yol açar. Sodyum hidroksit sabunlaşmayı meydana getirdiği için ve sabunlaşma gerçekleştiğinde zarar verici bir özelliği kalmayacağı için güvenlidir.

Ancak sabun yapımında gereken oranlar doğru bir şekilde kullanılmadığında fazla eklenen kostiğin sabun içerisinde sabunlaşma gerçekleşmeden kalması durumuna dikkat etmek gerekir. Bu yüzden güvenilir olmayan, sabun yapımı oranlarını bilmeden üretilen, sadece doğal diye belirtilen her sabuna güvenmemek gerekir. Kostiksiz sabun konusunda dikkat edilmesi gereken şey hangi kostik malzemenin kullanıldığı, sabunlaşma olduktan sonra üründe kostik kalıp kalmadığı, kullanılan yağların kalitesi ve kostik-yağ oranlarıdır.

Geleneksel yöntemler ile yapılan sabunlarda kullanılan kül suyu sabunların bazıları kostiksiz sabun adı altında satılsa da aslında kül suyu da bir kostiktir. Asit ve baz reaksiyona girmezse ne yaparsanız yapın sabun oluşmaz.

Bu konuda Sabun Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli ve Sabunlaşma Katsayısı Nasıl Hesaplanır başlıklı yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Saf Kostik veya Yanmış Kostik Nedir?

Odun külünden elde edilen kostik, kostik demek yerine sodalı su gibi anlatılmaya çalışılmaktadır. Bu yüzden insanların büyük çoğu da sodalı sabun kullanıldığını zanneder. Odun külü de bahsettiğimiz gibi bir kostiktir. Ancak sağlıklı olan kostik analizi yapılmış, değerleri ayarlanmış olan kostiktir. Yanmış organik adı altında satılan veya kullanılan kostikler kullanılarak da sabun yapılabilir. Ancak karton, kağıt, plastik atık, kükürt, sodyum sülfat ve ağır metaller barındırma tehlikesi olan küller ile üretilmiş bir kostikten elde edilen sabun kullanıyor olabilirsiniz.

Sabun yaparken gereken adımlar izlendiğinde, doğru oranlar ile maddeler karıştırıldığında ve gereken süre tamamlandığında ortaya çıkan üründe kostik kalıntısı kalmaz. Birleşerek sabunu oluşturan iki madde yeni bir form kazanarak yeni bir ürüne dönüşür.

Sonuç olarak, sabunların hangi içeriklerle üretildiği, bu işlemin işini bilen kişiler tarafından yapılıp yapılmadığı sorgulanması gereken asıl konudur. Sabun yapımı için araştırma yaptığınızda kostiksiz sabun yapmanın mümkün olmadığını göreceksiniz. Sabun yaparken kullanılan yağların kalitesi de sabun yapımında oldukça önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapat
Kapat
Giriş Yap
Kapat
Sepet (0)

Sepetinizde ürün bulunmuyor. Sepetinizde ürün bulunmuyor.



Language