Evde Zeytinyağlı Katı Sabun Tarifi (Soğuk Yöntem)

Hepimiz evlerimizde temiz içerikli, sömürüsüz ve doğal sabunlar kullanmak isteriz. Endüstriyel olarak üretilmiş sabunlarda bulunan hayvansal hammaddeler, sentetik parfümler, koruyucular, renk vericiler ve raf ömrünü uzatan diğer pek çok içerik biz fark etmeden hem bünyemize hem de atık sulara karışarak canlılara ve doğaya zarar verir. Sonuçta farklı bir alternatif varken neden hem bize hem de gezegene zarar veren bir şeyle yetinmek zorunda olalım ki? Çünkü artık evlerimizde kullandığımız temizlik malzemelerinin nelere sebep olabildiğini görüyoruz. İşin iyi yanı bireysel bilinçlenme sürecimizle paralel olarak bu gibi ürünlere erişimimiz de bir hayli kolaylaştı. Günümüzde bu doğal temizlik ürünlerini Otama Kırkpınar gibi butik üreticilerden temin etmek artık çok kolay. Ama elbette doğal ürünlere sahip olmanın bir başka yolu daha var: Kendimiz yapmak! Eğer siz de evde zeytinyağlı katı sabun yapımı için kolları sıvadıysanız, az sonra okuyacağınız zeytinyağlı katı sabun tarifi çok işinize yarayacak. Bu tarifle soğuk yöntem sabun yapımı ile evde zeytinyağlı katı sabun yapabileceksiniz.

Eğer hazırsanız önce zeytinyağlı katı sabun yapmak için gerekli olan malzemelere göz atalım ve ardından tarife geçelim.

Zeytinyağlı Katı Sabun Tarifi

Evde Zeytinyağlı Katı Sabun Yapmak İçin Gerekli Olan Malzemeler

Zeytinyağlı katı sabun tarifinde ihtiyacımız olan malzemeler neler? Evde zeytinyağlı katı sabun yapımı için gerekli malzemelerin listesi aslında oldukça kısa. İhtiyacınız olan malzemeler şöyle:

  • 500 g zeytinyağı 
  • 65 g sodyum hidroksit (kostik)
  • 160 g içme suyu
  • Kostiği ve suyu karıştırmak için bir kap (Alüminyum hariç)
  • Hassas terazi
  • El blenderı ya da tahta bir çubuk/kaşık
  • Güvenlik için eldiven, koruyucu gözlük, maske
  • Kalıp (Silikon sabun kalıbı, tek kullanımlık bir plastik ya da içine yağlı kağıt konmuş kap)

Malzeme listesinde verdiğimiz gramajlar sabun tarifi için özel olarak hazırlandığı için bire bir uygulanmalıdır. Aksi halde sabunlaşma gerçekleşmeyebilir. Her yağın kendine özgü bir sabunlaşma değeri vardır. Bu değerler sabun tepkimesini doğru hesaplamamızı sağlar. Zeytinyağının sabunlaşma katsayısı 0.1345’dir. (Kullanmak istediğiniz yağ çeşidine göre sabunlaşma değerini internet üzerinden bulabilirsiniz.)

Bu formül ile aşağıda açıklayacağımız soğuk yöntem sabun yapımı tekniğini uygulayarak sabunlarınızı hazırlayabilir, 6 haftalık kuruma paylarının ardından cildinizi kurutmadan temizleyecek 6 kalıp sabun elde edebilirsiniz.

Güvenlik Önlemleri

Zeytinyağlı sabun yapımına başlamadan önce gerekli güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun!

Kostik tahriş edici bir kimyasaldır. Bu nedenle zeytinyağlı katı sabun yaparken cildinizin açıkta kalan yerlerini kapatmanız son derece önemlidir. Sabun yapımına başlamadan önce uzun kollu kıyafetler giyin, eldiven kullanın ve koruyucu gözlüklerinizi takın.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer şey de kostik ve su birleşimidir. Kostik ve su birleştiğinde tahriş edici gaz çıkışı olduğu için bu işlemi bir aspiratör altında ya da mümkün olduğunca havadar bir ortamda maske takarak yapmanız gerekir.

Blender, tahta kaşık, bardak, kap vb. gibi kullandığınız mutfak ürünlerini tekrar mutfakta kullanmayın.

Zeytinyağlı Katı Sabun Yapımı

  • Güvenlik önlemlerimizi aldıktan sonra kabımızın içinde, 160 gr içme suyunun içine 65 g kostiği yavaş yavaş ekleyin. (Olası sıçramaları ve hızlı tepkimeleri önlemek için suyu kostiğe değil; kostiği suyun üzerine ekliyoruz.) Bu aşamada su ısınacak ve tahriş edici gaz açığa çıkacak. Bu nedenle güvenlik önlemi almak ve havadar bir ortamda olmak önemlidir. (Bu işlemi balkonda yapabilir ve ısınan suyu soğuyana kadar balkonda bırakabilirsiniz.)
  • Kostik eklendikten sonra ısınan suyu oda sıcaklığına gelene kadar açık havada ya da aspratör altında bekletin.
  • Blenderı zeytinyağının içine daldırın.
  • Soğuyan kostik ve su karışımını zeytinyağının üzerine kademeli olarak iki üç seferde azar azar ekleyin ve aynı anda blenderla karıştırmaya başlayın.
  • Karışımı 5 dakika boyunca blenderı çalıştırarak ve ara ara blenderı kapatarak karıştırmaya devam edin. Karışımın rengi yavaş yavaş koyulaşmaya başlayacak. Süreç boyunca blenderı hava kabarcıkları olmaması için karışımın içinden çıkarmayın.
  • 5 dakikanın sonunda boza ile puding arasında bir kıvama gelen karışımı artık kalıba dökebilirsiniz. Kalıp için evinizdeki tek kullanımlık plastik kapları, silikon sabun kaplarını veya tahta bir kalıbın içine pişirme kağıdı koyarak kullanabilirsiniz.
  • Sabunu en az 24 saat kalıpta bekletin.
  • Kalıptan çıkan sabunu keserek kurumaya bırakın.

Evde soğuk yöntemle zeytinyağlı sabun yaptıktan sonra sabunu hemen kullanabilir miyiz?

Ne yazık ki hayır. 24 saat kalıpta duran sabun kalıptan çıkarılıp kurumaya bırakılır. Sabunun kuruyup kullanıma hazır hale gelmesi ise hava sıcaklıklarına bağlı olarak 1-2 ay kadar sürebilir. Eğer nem değeri ortalama olan bir yerde yaşıyorsanız 1 ay; fazla nemli bir yerde yaşıyorsanız 2 ay kadar beklemeniz gerekebilir. Kurumaya bıraktığınız sabunları ara ara çevirerek kuruyup kurumadıklarını kontrol edebilirsiniz.


Doğal Bir Sabunsa Neden Kostik Kullanıyoruz?

Doğal bir sabunda neden kostik kullanıldığını merak ediyor olabilirsiniz ve bu son derece normal. Kostik tek başına zararlı bir madde ama karışımlarda doğru oranda kullanıldığında bu özelliği ortadan kalkıyor. Yani burada kimyanın mucizesiyle harika bir sabun elde edebiliyoruz. Tek başına zararlı olan A maddesiyle B maddesi doğru oranlarda karıştırıldığında oraya her ikisinin de özelliklerini göstermeyen bambaşka bir C maddesi çıkıyor. Bunun bir başka örneğini de atık yağları müthiş bir temizleyiciye dönüştüren doğal çevreci arap sabunu tarifinde de görebiliriz.


Evde zeytinyağlı katı sabun yapımı işte bu kadar kolay. Siz de bu tarifi uygulayarak kendinizi doğal zeytinyağı sabunu yapımı konusunda geliştirebilirsiniz. Eğer evde zeytinyağı sabunu yapacak vaktiniz ve enerjiniz yoksa Otama Kırkpınar’ın hem cildinizde, hem saçlarınızda hem de genel vücut temizliğinde kullanabileceğiniz soğuk yöntemle yapılmış doğal vegan sabunlarını görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Comments (1)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapat
Kapat
Giriş Yap
Kapat
Sepet (0)

Sepetinizde ürün bulunmuyor. Sepetinizde ürün bulunmuyor.



Language