Barty App ile Yayın – Bilinçli Üretim, Bilinçli Tüketim

Evinizde etrafınıza bir göz atın. Yıllardır orada duran ancak hiç elinizin gitmediği, yer kaplayan fakat işlevi olmayan kaç eşya görüyorsunuz? Peki sizin kullanmadığınız ve evinizde bir yer işgal eden bu eşyaları kullanabilecek birileri yok mudur sizce? Ürünlere ikinci bir şans vererek, ihtiyacınız olan bir ürünün ikinci el olanını almaya ne dersiniz?

Takas deyince aklımıza eski insanların para icat edilmemişken kullandıkları, bir şeyin yerine geçebilecek başka bir şey geliyor değil mi? Peki size takas usulünün günümüzde çok daha önemli bir şekilde, sürdürülebilir toplumlar yaratmayı amaçlayan kişilerin vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söylesek?

Hatta takasın artık yeni nesil bir araç haline gelerek, dijital platform üzerinden gerçekleştirebileceğinizi söylesek? Kullanmadığın ürünlerin bir başkasının hayatında yer edinmesi için Barty adında bir uygulama var. Barty ile atılda duran eşyalarının yeniden kullanılmasını sağlarken kendi ihtiyaçlarınızı da para harcamadan karşılayabiliyorsunuz. İkinci el alışverişi tercih ederek üretim sırasında oluşan su kullanımını ve karbon salınımını azaltabilir, böylece ihtiyaçlarınızı karşılarken çevre için de iyi bir adım atabilirsiniz. 

Biz de Otama Kırkpınar olarak, bilinçli üretim ve tüketim konusunda ikinci el ürün kullanımının ve takas yönteminin iyileştirici gücüne inanıyoruz. Bu doğrultuda Barty App ile birlikte yaptığımız canlı yayında üretim ve tüketim süreçlerimizi konuştuk.

Bilinçli Üretimde İkinci El Ürün Kullanımı

Otama Kırkpınar’ın üretim aşamalarında yaşananların bütün şeffaflığı ile aktarılması tüketicinin de güvenini kazanmayı sağlıyor. Konvansiyonel markalardan farklı olarak, üretim ölçeği küçük olan ve bu nedenle görece küçük bir tüketici topluluğuna hitap eden yerel markalarda, üretici ve tüketicinin birbiri ile yakın bir ilişki içine girebiliyor. Kendi kendine yeten topluluklar kurulurken olduğu gibi, aslında Otama Kırkpınar da ürünlerini satın alan tüketicilerle birlikte üretim yapıyor. Evinde önceden kullandığı ve içi boşalmış bir kavanozu getiren tüketici bu kavanozun içine yerel üretilmiş vegan bir kozmetik ürününün nasıl girdiğini tüm süreçleri ile gözlemleyebilmiş oluyor.

Biz Otama Kırkpınar’da, üretim sürecinde ihtiyacımız olan hammaddeleri elde etmekten tutalım da, ürünü hazırlayıp tüketiciye kargolama aşamasına kadar doğaya, insanlara ve insan dışındaki hayvanlara nasıl zarar vermeden bunu yapabiliriz diye düşünüyoruz. Öncelikle bunu yapmak mümkün mü, böyle bir dönüşümü gerçekleştirebilir miyiz diye yola çıkıyoruz. Bu süreci nasıl işlettiğimizi de Bartyapp ile yaptığımız canlı yayından izleyebilirsiniz.

Canlı yayında konuştuğumuz diğer başlıklar ise aşağıda sıraladığımız gibi:

  • Gıda Kooperatiflerinde Otama ürünlerinin var oluş süreci
  • Hamile, çocuk ve çeşitli cilt sağlığı sorunları olan bireylerin Otama ürünlerini kullanımı
  • Ürünlerin ve hammaddelerin sertifikaları güvenilir mi?
  • Yükselen üretim talebine karşı nasıl ‘dur’ diyebiliriz?
  • Aromaterapi eğitimleri
  • Tüketime karşı nasıl farkındalık geliştirebiliriz?
  • Otama’da karşılaştığımız en büyük zorluk ne oldu?

İkinci el ürün kullanmak ve takas yapmak için oluşturulan Barty App ile, bilinçli üretim ve tüketim yapmanın hayatımızda neleri değiştirdiğini konuştuk. Bu keyifli sohbetimizi dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Comments (2)

  1. Merhaba sizi ilgiyle ve sevgiyle takip ediyorum. Bende kendi çapımda doğayı korumak için atık yağları atmıyorum ve biriktir iyorum. Cam olan ilaç şişelerini biriktiriyorum. Bunları nasıl değerlendirebilirim. Gliserin yapmak isterim ama bilemşyorum siz yapıyormusunuz size göndersem sizde yaptığınız üründen azını bana gönderseniz olurmu. 18 litrelik zeytinyağ almıştım kokusunu ve tadını beğenmedim yiyemedik bununlada zeytinyağlı sabun yapsak nasıl olur. Elimdeki kızartma yağı 25 litre.

    1. Merhaba, güzel yorumunuz için teşekkür ederiz. 🙂 Elindeki atık yağları arap sabununa dönüştürmek isteyenler için ayrıntılı bir videomuz mevcut: Çevreci Arap Sabunu Yapımı Linkteki videodaki anlatımdan faydalanarak siz de elinizdeki atık yağlardan çevreci arap sabunu yapabilirsiniz.

      Elinizdekini zeytinyağını katı sabun yaparak değerlendirmek isterseniz daha önce evde zeytinyağlı sabun yapımını anlattığımız bu yazımızdan faydalanabilirsiniz: Evde Zeytinyağlı Sabun Tarifi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapat
Kapat
Giriş Yap
Kapat
Sepet (0)

Sepetinizde ürün bulunmuyor. Sepetinizde ürün bulunmuyor.



Language